Författare

Min bok kommer att ges ut av bokförlaget Ekström & Garay i början av nästa år. Fram till dess kommer jag att skriva här och på min offentliga facebook-sida om arbetet med manuset. Jag hoppas kunna skriva ett inlägg i veckan.

Tomt i huvudet

Nu ska jag berätta hur det kom sig att jag skrev en bok. Det började med att en av mina vänner på Facebook skrev ett inlägg. Hon skrev att hon tänkte sätta sig på ett kafé och skriva på sin roman. Jag blev avundsjuk. Jag önskade att jag också skulle vara ung, sitta på ett kafé och skriva på en roman. Det där med att vara ung gick ju inte. Men vad skulle boken handla om? Inga idéer dök upp i mitt huvud. Åren gick. Då och då funderade jag på den där romanen utan att få något uppslag till vad jag skulle skriva. Men så en dag…

Titeln satte fart på fantasin

Jag var på biblioteket och skulle låna en deckare. Men vilken? Jag upptäckte att jag inte kunde komma på vilka jag läst när jag tittade på titlarna. Boktitlar är ju inte lika viktiga som namnet på de etablerade författarna. På vägen hem spånade jag på titlar som skulle vara lätta att uppmärksamma och locka till läsning. När jag kom hem skrev jag ner ”Galna greven och mysteriet på Svanberga slott”. Under de kommande veckorna fantiserade jag ihop början av en berättelse med utgångspunkt från boktiteln. Under promenader med hundarna och innan jag somnade på kvällarna spelades en historia upp i mitt huvud. Sedan började jag skriva ner det jag hittat på. Om det blir den titel boken till slut får vet jag inte. Jag återkommer i den frågan.

Det blev en mysdeckare

Till en början visste jag inte vilken sorts bok det skulle bli. Det var först när en åttaårig flicka i manuset sa att hon inte bott hos sin morfar på slottet sedan farbror Einar blev mördad där som jag förstod att det skulle bli en deckare. Jag bestämde mig ganska snabbt för att det inte skulle bli något blod och inga vampyrer eller zombies i boken. Jag var väldigt trött på böcker och tv-serier som frossade i vidrigheter. Jag lyckades inte helt. Det förekommer näsblod och ett sprucket ögonbryn.

Vet du vilka författarna var?

Skogabruk är det påhittade namnet på samhället där berättelsen utspelar sig. Jag kom på namnet när jag tänkte på en känd svensk deckarförfattare som använde den fiktiva orten Skoga i sina böcker. Vet du vilken författare det var? I mitt manus är ”farbror Einar” grevens barndomsvän. En författare skrev om ”farbror Einar” i en av sina ungdomsböcker. Vem?

Allt i manuset är påhittat utom de två hundarna. De har till och med sina riktiga namn. Pensionären som äger hundarna har vissa likheter med mig, men fördelen med att skriva en roman är att jag kan ändra på verkligheten för att passa in i historien. Övriga personer är helt uppdiktade. Jag kan se dem framför mig, men de är inte baserade på verkliga människor. Greven och grevinnan heter von Piip i efternamn. Jag kollade. Det finns ingen adelssläkt med det namnet. Svanberga finns, men inte Svanberga slott. Skogabruk kan jag inte heller hitta när jag googlar.

Skrivkramp

Jag började skriva manuset i november 2017. Inte varje dag, men då och då när jag fick lust. Efter 50 sidor hade jag ingen lust längre. Jag insåg att det skulle ta oändligt lång tid att bli klar med en bok. Jag prenumererade på tidskriften Skriva och blev ännu mer nedslagen när jag läste om alla duktiga författare och deras råd. Men i ett nummer kom ett bra tips. De skrev att man skulle tvinga sig att skriva varje dag även om det ibland bara blev en enda mening. Så det gjorde jag. I maj 2019 var jag klar med manuset… trodde jag.

Redigering

Efter att ha låtit det ”färdiga” manuset ligga en vecka läste jag det igen. Insåg snabbt att det inte var färdigt för att skickas till förlag. Det behövdes en ny början för att locka läsarna att fortsätta läsa. Slutet var alldeles för tamt. Och det som fanns mellan början och slut behövde också förbättras. Jag satte i gång med att skriva till, ta bort och skriva om. I mitten av juli 2019 var jag klar och skickade manuset till några förlag. Det stod på förlagens webbplatser att det skulle ta upp till tre månader att få besked.

Svårt med namn

När jag hade skickat manuset till förlag i juli 2019 dröjde det bara två veckor innan jag fick abstinensbesvär. Jag var tvungen återvända till datorn och manuskriptet. Väl där upptäckte jag många missar med karaktärernas namn. Jag har alltid haft svårt att komma ihåg namn, jag minns hur människor ser ut men inte vad de heter. Därför hade jag skapat jag ett nytt dokument där jag skrev upp alla namn eftersom de dök upp i manuset. Tyvärr hade jag inte kollat i det dokumentet tillräckligt ofta när jag skrivit manuset. Jag hittade dessutom en del andra korrfel och jag kom på förbättringar som kunde göras i berättelsen.

Storrökande konstnär gör entré

I september hade jag fått refuseringsmejl från de förlag jag skickat manuset till. Men det fanns många fler förlag på min lista. Först behövde jag gå igenom manuset igen för att se vad som kunde förbättras. Det var svårt att få någon överblick. Synopsis hade jag inte skrivit innan jag började arbetet med texten nästan två år tidigare. Men jag hade skrivit ner en kort sammanfattning av varje kapitel efter hand som de blev klara. Jag upptäckte att huvudpersonen var sympatiskt inställd till så gott som alla andra karaktärer. Så jag skrev in en osympatisk grinig storrökande 86-årig konstnär, som inte tyckte om hundar. För att det skulle finnas någon anledning att ha henne med i berättelsen skrev jag till ett kapitel tidigare i manuset. I november 2019 tyckte jag det var dags att mejla manuset till förlagen.

Ny mördare

Naturligtvis kunde jag inte hålla mig borta från manuset under tiden jag väntade på besked från förlagen. Jag var inte helt nöjd med upplösningen så jag skrev en ny… med en annan mördare. Efter tips i en Facebook-grupp skaffade jag Scrivener, ett ordbehandlingsprogram speciellt gjort för författare. Där kan man strukturera manuset så att det är lätt att hitta i det. Jag fann en hel del som behövde förbättras. Jag letade upp upprepningar, sådana händelser som inte ledde någonstans samt hittade korrfel. Nu tyckte jag att jag var klar och lade manuset åt sidan och väntade på att förlagen skulle höra av sig.

I januari 2020 fick jag mejl från Ekström & Garay att de vill ge ut min bok. Efter att ha kollat med Författarförbundet att allt som ska finnas i ett kontrakt var med skrev jag på kontraktet i februari. Fick besked från förlaget att jag skulle tilldelas en av deras redaktörer, som skulle kontakta mig inom två månader.

Under tiden som jag väntade gick jag igenom manuset igen. Jag fick ett tips i tidningen Skriva att leta upp ord som inte behöver finnas med i texten. Till exempel orden ju, lite, nog, mycket, väldigt, plötsligt, när och väl. Det var skrämmande många ”ju” i manuset. Strök eller skrev om där inte orden behövdes.

Lång väntan

17 april mejlade Johan W Åkesson och talade om att han blir ansvarig redaktör för min bok. Han talade om att boken är planerad av ges ut våren 2021. När jag svarade att jag är så fruktansvärt gammal att jag borde få förtur gentemot yngre författare som ska ges ut svarade han att boksläppet är preliminärt och kan bli något tidigare.

Medan jag väntar på att han ska få tid att läsa mitt manus bad han mig att gå igenom manuset igen. Jag svarade att det hade jag redan gjort medan jag väntade på att han skulle höra av sig. Han föreslog då en del andra saker jag kunde syssla med under tiden.

Lyssnade på manuset

Redaktör Johan föreslog att jag skulle skriva en baksidestext och en text till bakre fliken samt en presentation av mig själv för förlagets hemsida. Jag skulle också kunna ta fram foton till presentationen samt fundera på hur omslaget borde se ut. Texterna mejlade jag till Johan efter några dagar. Jag är med i gruppen ”Författare på Facebook”. Där läste jag ett tips att lyssna på manuset i Word. Det gjorde jag. En entonig röst läste upp det jag skrivit. Det tog lång tid och jag orkade bara lyssna på ett par kapitel per dag, men jag hittade faktiskt ett antal korrfel.

Knepigt med bilder

Texterna där jag ska presenteras på förlagets författarsida och på bakre fliken var alltså klara. Men det behövdes bilder till dem. Jag letade upp mitt gamla kamerastativ och tog med hjälp av självutlösare en bild på mig framför en bokhylla. Till fliken ville jag ha en bild där jag var tillsammans med Tarzan och Vira. Jag satte upp kamerastativet på tomten. Sa till hundarna att stanna kvar. Jag gick fram till kameran, ställde in skärpan och tryckte på självutlösaren. Tio sekunder hade jag på mig att komma på plats. När jag tittade ner stod Vira vid mina fötter och Tarzan var på väg till mig. Jag försökte att få dem med mig tillbaka dit där vi skulle vara. Det gick inte.

Tredje gången jag försökte lyckades jag få dem att komma på plats inom tio sekunder. Jag ser galen ut på bilden, men det får duga så länge.

Comeback som tecknare

Jag slutade jobba som tecknare för 25 år sedan. Men nu gjorde jag ett försök att rita en teckning som skulle kunna användas på bokomslaget. Under åren som gått hade jag bara använt Photoshop till att förbättra foton jag tagit, så det tog tid att hitta bland alla verktyg. Dessutom hade jag inget digitalt ritbord, inte heller en tryckkänslig penna. Jag fick jobba med datormusen. Resultatet skickade jag till redaktör Johan som vidarebefordrade det till de grafiska formgivarna på förlaget. Hoppas de kan använda teckningen när det så småningom blir tid till att göra bokomslaget.

Konsten att sälja sin bok

Efter vad jag förstått måste författaren vara aktiv för att sälja sina böcker. Det räcker inte att förlaget gör reklam för boken. De ger ut många böcker och din egen bok riskerar att drunkna i mängden. Jag är en urusel försäljare så jag bestämde mig för att gå en kurs: ”Bygg din författarplattform” av Litterära konsulter. Fyra söndagar online där kursledaren Ann berättade vad man bör göra.

Jag har en privat facebook-sida sedan många år, men behövde en offentlig också. Så jag startade en. Dessutom bör man ha en egen webbplats med blogg. Med viss möda lyckades jag skapa den. Instagram hade jag, men nästan aldrig använt. Gjorde nu om den till företagssida. För att kunna använda datorn till att lägga in bilder och texter på insta letade jag upp Creator Studio. Instagrams hashtaggar gör att jag fått fler följare. Det har bland annat dykt upp okända kvinnor med stora bröst och djupa urringningar som följer mig.

Facebook: https://www.facebook.com/KjellLennartEkeberg/

Instagram: https://www.instagram.com/kjellekeberg45/

För lång titel?

Min redaktör tycker min boktitel är för lång. Max tre fyra ord bör det vara. ”Men det är du som bestämmer”, skriver han. Jag gjorde titeln lång för att den skulle uppmärksammas bland alla korta boktitlar som går in genom ena ögat och ut genom det andra. Se exemplen i min bokhylla. Men jag är osäker på ordet ”mysteriet”. Många barnböcker har det ordet i titeln. Så jag försökte spåna fram korta titlar. Ingen var jag nöjd med och många fanns redan när jag sökte på Adlibris. Så, om jag inte får en snilleblixt, behåller jag den långa och byter ut ”mysteriet” mot ”mordet”.

För många namn

Det var alldeles för många namn i mitt manus. Jag markerade alla som kunde strykas, tog bort dem och skrev om. Det gick lättare än jag trodde. Enligt min redaktör kan läsare bara komma ihåg 8-10 namn. Men läsaren behöver ju inte komma ihåg ett namn när det framgår av den omgivande texten vem det är. Det är omöjligt att ha så få namn som 8-10 i mitt manus, nu är i alla fall de som inte behövs borta.

Jobbade med omslaget

Jag jobbade vidare med förslaget på bokomslag. Jag ville ha lite feelgood-känsla över det och la till grönska och en enkel bild av slottet i bakgrunden. Grönskan tog jag från ett eget foto, som jag klippte ut bitar ur. Jag tror inte skarvarna syns på omslaget. Jag gjorde omslaget med fem mm skärsmån och la en vit mask över det som ska skäras bort. Typsnittet laddade jag hem från Adobes extratypsnitt. Skickade förslaget till Johan, som vidarebefordrade det till formgivarna på förlaget.

reMarkable

För att se bokmanuset på ett nytt sätt kan man skriva ut det på papper. Det har jag inte gjort. Jag använde skrivplattan reMarkable i stället. Sparade manuset som pdf och laddade ner det på skrivplattan där jag kunde göra anteckningar. Jag hittade en del saker jag kunde förbättra.

reMarkable är en dyr, men avdragsgill, skrivplatta som ska ersätta anteckningsblock. Den kan i stort sett bara användas för att skriva på. Eftersom jag tidigare fyllt mängder med anteckningsblock har det varit svårt att hitta vad jag skrivit. Det är lättare nu när jag använder skrivplattan.

Pryltokig?

För att skriva ett bokmanus krävs bara papper och penna. Men det underlättar och blir mycket roligare med en massa prylar. Först och främst en dator. Jag har en sex år gammal Asus Republic of Gamers. Det är en stor och tung laptop som man inte gärna tar med sig. Därför köpte jag i vintras en liten bärbar som heter Windows Surface. Eftersom jag sällan är utanför hemmet fungerar den mest som en backup.

En skrivare måste man ha. Helst en som både kan skriva ut, kopiera och scanna. Min gamla skrivare krånglade ofta och färgpatronerna tog snabbt slut. I år bytte jag därför till en Epson med bläckbehållare som man fyller på med flytande bläck. Bläcket räcker väldigt länge.

Det är viktigt att man sitter bra när man jobbar vid datorn. Min gamla kontorsstol gick sönder så jag köpte en ny. Det blev en Paracon Rogue gamingstol. De som spelar datorspel sitter väldigt länge och spelar så jag bestämde mig för att köpa en stol för spelare. Jag ångrar mig inte. Den är väldigt skön att sitta långa stunder i.

Scrollhjulet på min datormus fungerade inte längre så jag tvingades köpa en ny. Det blev en för gamers. Den heter Razor Deathadder.

Skrivplattan reMarkable skrev jag om förra veckan. Ersätter kulspetspenna och anteckningsblock. Lättare att hitta vad jag skrivit på skrivplattan.

Elektronisk ritskärm

I onsdags kom min senaste pryl. En extra skärm som går att teckna på med en elektronisk penna. Den heter Wacom Cintiq 16. Skärmen kopplas till min dator och visar samma skärm som på datorn. Den verkar fungera bra. Nackdelen är att jag också måste använda datorns tangentbord och att min hand skymmer en del av informationen på skärmen. Den är också väldigt dyr.

Pennan är Wacoms bästa som också ingår i de mer avancerade modellerna av ritskärmar. Jag har tecknat med pennan i Photoshop. Den är underbar att rita med. Nu ska jag ladda hem en testversion av Illustrator också. Återkommer om det och om de andra mjukvaror jag använder.

Illustrator

Ritprogrammet Adobe Illustrator kom 1987 och för första gången kunde vi som jobbade på Expressens tecknaravdelning teckna kurvor på datorn. Tidigare hade vi bara kunnat rita raka linjer i programmet MacDraw. Jag jobbade mycket i Illustrator under åren 1987 till 1996 och behärskade det ganska bra.

Nu, 24 år senare, har jag skaffat Illustrator igen. Från att varit ett program som man enkelt kunde bemästra har det nu blivit så avancerat att det känns nästan omöjligt att kunna lära sig. Titta på verktygspanelen längst till vänster på bilden. Den innehåller 28 verktyg och till många av dem finns det varianter av verktygen. Under suddgummit finns till exempel både en sax och en skalpell. Sammanlagt blir det 82 verktyg. Menyerna är jättelånga och har submenyer. Som tur är finns det självstudiekurser på nätet där man kan lära sig att använda Illustrator. Jag har nu gått igenom de 41 kurser som finns hos Adobe. Det mesta kunde jag redan, men genom kurserna lärde jag mig att bättre kunna hitta i programmet.

Word och Photoshop

Jag använder Microsoft Word för att skriva manuset. Tidvis har jag också jobbat med Scrivener för att strukturera upp den text jag skrivit och för att få bättre överblick. Mitt Word är ganska gammalt, men uppdaterat regelbundet. Snart ska jag skicka manuset till min redaktör. Det är ingen brådska, han hinner inte börja läsa det förrän i slutet av november.

Jag hade ett gammalt Photoshop Elements, vilket är en budgetversion av Photoshop. För att göra bokomslaget köpte jag ett mer avancerat Photoshop. När jag väl lärt mig de nya finesserna kunde jag göra ett förslag till omslag. Men jag behövde en bättre bakgrund till gubben som blir mördad så jag köpte Illustrator. Där gjorde jag bakgrunden och kopierade den. Bakgrunden klistrade jag in i Photoshop.

Nytt kapitel

Jag sitter nu och skriver på ett nytt kapitel. Det fanns en episod som hängde i luften i manuset. Antingen skulle jag ta bort den eller skriva ett kapitel till. Eftersom det behöver bli lite fler sidor i boken valde jag det senare. Och det är riktigt roligt att skriva igen efter att jag länge jobbat med redigering av manuset. Det var svårt att komma i gång, men efter att ha lyssnat på dansbandsmusik och tittat på zombiefilmer för att komma i stämning flyter det på bra.

Papper och penna

Nu har jag skrivit ut mitt bokmanus på papper. 244 A4-sidor blev det. En sista genomläsning med kulspetspenna i högsta hugg väntar. Sedan ska jag mejla manuset till min redaktör som ska lektörsgranska det. Gott om tid för han har skrivit att han inte kan börja läsa manuset förrän i slutet av november.

När jag läst manuset och gjort de ändringar jag tycker behövs ska jag titta än en gång på omslaget och se vilka förbättringar jag kan göra.

Alla blad vända

Jag har läst igenom pappersbunten, skrivit in några förbättringar här och där samt fört in ändringarna i datordokumentet. Nu när sista bladet är vänt är det dags att mejla manuset till redaktör Johan. Jag hoppas han kan föreslå förbättringar. Han kommer att läsa manuset för första gången vilket aldrig jag haft möjlighet att göra. Till skillnad från mig kommer han att kunna se helheten medan jag snöat in på detaljer. Hoppas också att han har samma humor som jag. Nu ska jag ta en titt på omslaget igen. Det var länge sedan jag ägnade tid åt det.

Dubbelsupinum

Vet du vad dubbelsupinum är? Jag visste det inte förrän jag läste ”Handbok för språkpoliser” av Sara Lövestam.

Jag har aldrig brytt mig om att lära mig namnen på ordklasser och satsdelar. Känner bara till de vanligaste. Subjekt, predikat, substantiv och verb kan jag men inte mycket mer. Jag använder i stället mitt språköra, som jag övat upp genom att läsa böcker i snart 70 år, för att skriva rätt. Inget av de språkförbrytelser Lövestam tar upp i sin bok har jag gjort mig skyldig till. Nu borde det betyda att mitt bokmanus är helt utan stavfel och grammatiska fel. Men så enkelt är det inte. Jag har hittat många fel som jag ändrat och det finns kanske fler som jag inte upptäckt ännu. Felen är inte gjorda på grund av okunskap utan beror på att jag tänker fortare än jag skriver och då blir det många slarvfel.

Kommatering har jag svårt för. När jag gick i folkskolan fick vi lära oss satskommatering. I gymnasiet skulle man använda pauskommatering och nu förordar man tydlighetskommatering. Mitt sätt att kommatera är nog en blandning av alla tre.

”Handbok för språkpoliser” är rolig att läsa. Den stärker självkänslan om man är bra på att skriva svenska och lär de som inte är så bra att använda språket korrekt. Man behöver inte kunna grammatik för att läsa boken med behållning.

Men hur var det nu med dubbelsupinum? Jo, så här är det: Supinum är verbformen som följer efter har eller hade. Till exempel Hon hade fått sms. Fått är supinum. Men om det kommer ett hjälpverb före fått ska bara hjälpverbet stå i supinum. Det ska stå Hon hade börjat få sms. Inte så här Hon hade börjat fått sms, för då blir det dubbelsupinum och det är ett språkfel.

Korr och kommentarer nästa vecka

I nästa vecka ska min redaktör lämna kommentarer om mitt manus och korrektur. Han skriver redan nu att det är ett väldigt välskrivet manus och att jag gjort ett jättebra jobb. Väntar med spänning på att se vilka förbättringar Johan vill att jag ska göra.

Feedback

”Galna greven och mordet på Svanberga slott” har nu lektörslästs av redaktör Johan. Han har grundligt gått igenom hela manuset och markerat vad han själv ändrat på, vad som bör strykas, skrivas om eller läggas till av mig. Första gången jag får feedback. Ingen annan har fått läsa och ge synpunkter på manuset tidigare. Det hade bara blivit förvirrande att höra olika åsikter om det.

En ”kill your darlings” vill Johan att jag ska ta bort. Jag hade fruktat att det skulle bli fler. Det han vill att jag ska ta bort var roligt att skriva, men jag inser att han har rätt så det ryker. Övrigt som han inte tycker leder berättelsen framåt försvinner också. Det var mest bara utfyllnad av mig. Strykningarna har gjorts. Nu återstår att skriva om och lägga till efter Johans förslag.

Väntar på mer korr

I söndags skickade jag tillbaka manuset till redaktör Johan efter att jag strukit, ändrat och skrivit till. Jag fick ett uppmuntrande svarsmejl. Nu blir det en korrvända till för att säkerställa att allt ser bra ut. Jag antar att manuset ska korrekturläsas för att hitta stavfel och grammatiska fel. Efter det tror jag att en formgivare kommer att titta på omslaget. Mycket jobb återstår innan det blir boksläpp.

Manuset är klart

Redaktör Johan har korrekturläst manuset och jag har godkänt hans ändringar. Nu skickar han manuset för formgivning. En grafisk formgivare på förlaget kommer att ta kontakt med mig, förmodligen efter helgerna.

Ett förslag på omslag, baksida och flik har jag gjort. Det ska bli intressant att höra vad formgivaren tycker. Han/hon ska också formge inlagan av boken.

Nu ska en formgivare jobba med min bok

Jovanna Mendes på förlaget har mejlat mig att hon ska stå för formgivningen av omslaget och inlagan till boken. Nu har jag skickat två förslag på omslag och baksidor samt alla andra filer som behövs till henne. Det blev tio bilagor och jag fick använda Google Drive för nästan alla var för tunga för att kunna mejlas. En av de lätta filerna är ett foto som jag tagit och använt för att rama in teckningen på omslaget med grönska. Jag har klippt, klistrat in och skarvat ihop för att få till det. Till och med spegelvänt vissa bitar.

Omslag, baksida och flikar

Jovanna har skickat en PDF med bakre flik, baksida, rygg, framsida och främre flik. Jag tycker det ser jättefint ut. Jovanna ska nu formge boksidorna. För mig återstår att komma på något att lägga in på främre fliken. Helt tomt i mitt huvud. Några förslag?

Första fliken

Formgivare Jovanna ville ha något från mig att lägga på främre fliken. Det blev ett foto och några citat ur boken. På den vita ytan på datorskärmen i bilden ska Jovanna photoshoppa in delar av citaten eller bokomslaget.

Sista korrekturet

Nu har Jovanna formgett inlagan av boken och skickat det till mig som PDF för korrektur. Jag ska kolla igenom sidorna och se om jag hittar något som behöver korrigeras. När jag har godkänt sidorna går de till tryck.

Nu är det roliga slut

Under fyra års tid har jag jobbat med mitt manus. Fantiserat, skrivit, skrivit om, tagit bort, lagt till, bytt mördare tre gånger, korrigerat felaktigheter i texten, jobbat tillsammans med redaktör och förbättrat texten ytterligare. Jag hade också mängder med idéer på omslag. Inget av dem tyckte jag var bra, tills jag en dag började teckna ett själv. Jag lade till fler detaljer och version 20 blev det färdiga omslaget. Omslaget köpte förlagets formgivare rakt av, så jag har som sista jobb fått inrikta mig på att hitta saker att korrigera i inlagan.

Men nu är det roliga slut. Jag har godkänt inlaga, bokomslag, rygg, baksida och flikar. Nu blir det förlaget som tar över resten av jobbet med att få ut boken.

Jag får ägna mig åt att städa här hemma och annat tråkigt.

Författarens tack

Första klass i Handens folkskola 1952. Fröken Joelsson längst bak, jag trea från vänster i mittenraden.

Längst bak i min bok finns ett Tack från författaren. Det börjar med ”Först och främst ett stort tack till fröken Joelsson, som lärde mig att läsa och skriva. Hon var min lärare i första klass i Handens folkskola.” Fröken Joelsson är en av få i Tacket som fortfarande lever. Hon måste vara i 90-årsåldern nu. Att hon lever och är i full hälsa fick jag reda på av hennes dotter i dag. Naturligtvis ska jag skicka ett signerat ex av boken till henne när den släpps.

Hundarna i boken

Nästan alla karaktärer i Galna greven och mordet på Svanberga slott är påhittade. Men Tarzan och Vira är verkliga. De har till och med sina riktiga namn i boken. Båda hundarna är yngre i boken än i verkligheten. I boken är Tarzan fyra år, i verkligheten sju år. Vira är elva år i boken. Hon skulle ha fyllt femton år i mars. Tyvärr fick hon en stroke i december förra året och dog. Sju år fick Tarzan och jag ha henne hos oss.

Vill du ha ett signerat ex av boken? Glöm inte i så fall att förhandsboka. Gå till https://kjellekeberg.com/signerad-bok-2/

Sångerskan i dansbandet

Nästan alla personer och platser i boken är påhittade. Men ibland dyker det upp namn i texten som finns i verkligheten. Stockholm och Karlstad förekommer, liksom Lena Pålsson. Det var när jag hört henne på Youtube som jag skrev det här:

”Jag tror du tycker om dansbandsmusik trots vad du sagt”, skrattade Karin. ”Du sjunger ju med i låten.”

”Mjölnarens Iréne är en gammal schlager. Jag tycker om när dansbanden spelar gamla låtar och sångerskan sjunger låten väldigt bra”, svarade Rolf. ”Men inte lika bra som Lena Pålsson”, tillade han tyst.

Karin uppfattade vad han sa. Hon skrattade. ”Du vet mycket om dansband, men påstår att du inte tycker om dem?”

Här är Youtube-klippet: https://www.youtube.com/watch?v=UBw4RhZfQow

Vill du ha ett signerat ex av boken? Glöm inte i så fall att förhandsboka. Gå till https://kjellekeberg.com/signerad-bok-2/

Nu är Tarzan också död

Tarzan 21 januari 2021

I går dog Tarzan här hemma i en hjärtattack. Han blev bara sju år. Det känns hemskt. Jag har haft honom sedan han var åtta veckor gammal. Så nu är båda hundarna i boken döda. Där är de yngre och lever fortfarande även om jag skulle skriva en uppföljare så småningom. Men verkligheten känns för jobbig för att jag ska tänka på uppföljare nu.

E-bok på gång

I väntan på att den tryckta boken ska ges ut roade jag mig med att försöka göra en e-bok. Jag laddade hem en testversion av InDesign. Med hjälp av en kurs på Moderskeppet försökte jag göra en EPUB-fil av mitt manus. Efter att ha misslyckats totalt de första gångerna lyckades jag till slut få till en fil som gick att öppna i Adobe Digital Editions. Den var full av fel. Efter att ha analyserat vad felaktigheterna berodde på kunde jag till slut göra en EPUB-fil som i stort sett såg bra ut. Några missar i början bara. De kunde jag inte rätta till eftersom testperioden på InDesign var slut. Jag insåg att det behövs proffs för att göra en tillräckligt bra e-bok. Jag kontaktade Ekström & Garay som ger ut den tryckta boken. De ska nu även ge ut Galna greven och mordet på Svanberga slott som e-bok. Jag vet inte när e-boken släpps, har inte fått en tidsplan än.

Vill du ha ett signerat ex av den tryckta boken? Glöm inte i så fall att förhandsboka. Gå till https://kjellekeberg.com/signerad-bok-2/

Sidopaneler och ankarlänkar

I väntan på att något ska hända roade jag mig med att lägga in innehållslänkar på en del av mina sidor på webbplatsen. Jag fattade först inte hur jag skulle göra, men med hjälp av WordPress support lyckades jag till slut. Helt nöjd är jag inte. Jag skulle vilja ha bort understrecken på länkarna men hittar inget för att ta bort dem.

Nu finns en sidopanel med länkar på Författare, Tecknare och Internet 1996. Dessutom en dropdown-meny på Blogg där man kan hitta inlägg per månad.

Vill du ha ett signerat ex av den tryckta boken? Glöm inte i så fall att förhandsboka. Snart lämnar boken tryckeriet. Gå till https://kjellekeberg.com/signerad-bok-2/

Boken finns nu på förlagets hemsida

Min bok finns nu med bland ”Kommande utgivningar” på Ekström & Garays hemsida. En boksida har skapats och en författarsida. Författarsidan är inte utlagd än, men det går att klicka på mitt namn för att komma till den.

När jag tittade på sidorna i går såg jag en hel del felaktigheter som behövde korrigeras. Jag mejlade min redaktör. I morse svarade han, bad om ursäkt och skrev att sidorna rättats till. Så nu ser de bra ut.

Vill du ha ett signerat ex av den tryckta boken? Glöm inte i så fall att förhandsboka. Snart lämnar boken tryckeriet. Gå till https://kjellekeberg.com/signerad-bok-2/

Pressrelease

I dag kom pressreleasen för påseende innan den skickas ut. I den presenteras boken och jag. Förlaget vill också veta hur många ex av boken som ska skickas till mig. Hög tid för dig att berätta om du vill ha ett signerat ex. Gå till https://kjellekeberg.com/signerad-bok-2/ och meddela mig. Förlaget vill också ha förslag på vilka de bör skicka recensionsexemplar till. Har du några tips?

Adlibris och Bokus

Ursäkta att jag tjatar, men förlaget vill veta hur många böcker de ska skicka till mig. Vill du ha ett signerat ex meddela mig nu. Gå till https://kjellekeberg.com/signerad-bok-2/

Vill du i stället köpa boken från någon av nätbokhandlarna Adlibris eller Bokus så kan du redan nu bevaka boksläppet. De har ännu inte lagt ut e-boken, men det kommer.

Känner du till några populära bokbloggar som recenserar böcker liknande min?

På gång nästa vecka

Nästa vecka skickar Ekström & Garay så många böcker jag vill ha till mig. Jag har också beställt presentpåsar från Postnord. När allt kommit är det dags att signera böckerna och sända iväg dem. Förlaget skickar också ut pressreleaser och recensionsexemplar nästa vecka.

Saga Egmont vill ge ut Galna greven och mordet på Svanberga slott som ljudbok. Ett kontrakt sänds till mig nästa vecka. När jag skrivit under får jag välja bland några av deras uppläsare. Jag antar att ljudboken inte blir klar till boksläppet den 26 mars.

E-boken kommer förmodligen släppas samtidigt som den tryckta boken. Jag väntar på att få se den snart, så jag kan kolla att allt ser bra ut.

Adlibris och Bokus har lagt ut min bok för bevakning. Jag kommer att besöka lokala bokhandeln med en bok och samtidigt köpa en penna för signering. Jag kommer också att skicka en bok till en bokhandel i Norrtälje som brukar ge boktips i gratistidningen Mitt Roslagen. Biblioteket är fortfarande stängt så det kan jag inte besöka än.

I väntan på allt detta ska jag städa läsrummet. Det har blivit ett rum där jag lagt in allt jag inte fått plats med någon annanstans.

Bokleverans

I dag kom den tryckta boken hem till mig. Jag hade beställt ett antal ex från förlaget för att skicka till de som vill ha signerade böcker. I helgen ska jag signera böckerna och lägga dem på brevlådan under nästa vecka. Nu ska jag gå ut en promenad med Clara, hon är otålig.

I gott sällskap

Boken finns bredvid H C Andersen bland andra kommande utgivningar hos Ekström & Garay. Jag har också hittat den på Bibliotekstjänsts sajt, så biblioteken kan beställa den därifrån. Jag har mejlat biblioteken i Hallstavik och Norrtälje att boken finns. Bibliotekarien i Hallstavik har svarat och föreslår eventuellt en författarträff på biblioteket när pandemin är över. En bokhandel i Norrtälje tycker jag ska signera böcker hos dem. Jag har svarat att jag hör av mig när jag är vaccinerad. Jag har lämnat min bok till bokhandeln i Hallstavik men inte hört något från dem än. Jag har mejlat och skickat boken till gratistidningen Mitt Roslagen. De verkar intresserade av en intervju.

Jag tycker inte om att stå inför publik och försöka vara trevlig. Skönt att skylla på pandemin än så länge, men jag måste väl ställa upp så småningom för att göra reklam för boken.

Ingen releasefest

I dag är det två veckor till bokrelease, men det blir ingen releasefest. Ni som känner mig vet att jag inte gillar att gå på fest. Dessutom är det pandemi där ute och en digital fest känns inte roligt. Jag har varit på Zoom-möten och det var alltid teknikkrångel för deltagarna. Jag föreslår att du i stället köper Galna greven och mordet på Svanberga slott från Adlibris eller Bokus och sätter dig i en skön fåtölj och läser boken.

Du kan också fortfarande köpa ett signerat ex av mig. Jag har några böcker kvar. https://kjellekeberg.com/signerad-bok-2/

Tre boksläpp

Ekström & Garay har ett brett utbud av böcker. I dag släpptes ”Breviarium Existentiae”, en 7 cm tjock bok på 780 sidor. Förlaget skriver att den kanske inte är något för dig som hellre läser lättlästa feelgood-romaner, men är du intresserad av en läsutmaning kan den vara rätt för dig.

Vill du ha något lättläst kommer förlaget ut med min feelgood-deckare på fredag. Samma dag kommer också H.C. Andersens ”Skuggan och andra berättelser”.

Intervju i lokaltidningJag blev telefonintervjuad av en reporter på Mitt Roslagen, en lokaltidning som delas ut till 30000 hushåll.
Det blev en helsida som publiceras den 25 mars, dagen innan bokreleasen.
På internet finns tidningen bara som PDF på den här länken https://issuu.com/mittro/docs/mittroslagen_210325
Bläddra till sidan 18, där finns artikeln.

Boksläpp

I dag släpptes Galna greven och mordet på Svanberga slott både som tryckt bok och e-bok. Något releaseparty blir det inte men köp gärna boken. Jag har googlat och hittat den hos Adlibris, Bokus, Bokon (bara e-bok), Amazon och Akademibokhandeln bland annat. Jag såg den till och med hos en finsk nätbokhandlare, men den länken tappade jag bort.

Ljudbok är på gång hos Saga Egmont. Jag har fått text med presentation av mig och boken som jag godkänt. Vad jag förstår ska jag också få förslag på nytt omslag till ljudboken. Sedan ska jag få prov på inläsare och få föreslå vem av dem jag vill ha.

Jag har en författarsida och boksida hos Ekström & Garay.

Ljudboken släppt

I dag släpptes Galna greven och mordet på Svanberga slott som ljudbok. Uppläsare är Björn Löfgren. Ljudboken finns bland annat på Storytel

Jag har bara hunnit lyssna på det första kapitlet eftersom jag låg på sjukhus när ljudfilerna skickades till mig. Det låter bra, tycker jag. Nu finns boken som tryckt bok, e-bok och ljudbok. Efter att haft hjärnblödning har mycket blivit förändrat för mig. Jag har hemtjänst och det är folk hos mig nästan varje dag. Det är trevligt men gör att även korta texter som den här blir svåra att skriva.

%d bloggare gillar detta: