Tecknare

Teckningar

Jag gick på Grundskolan för konstnärlig utbildning 1970-71 och drömde om att bli tidningstecknare. Här är några teckningar jag gjorde på Skansen.

Jag gick också omkring på stan och tecknade. Dessutom gjorde jag karikatyrer.

Skämtteckningar

Under 70-talet gick jag runt på tidningsredaktioner i Stockholm och sålde skämtteckningar. Jag sålde även teckningar i Helsingfors, Oslo, Köpenhamn, London och Paris under mina resor.

Herrtidningen Lektyr köpte alltid teckningar av mig. De hade inte bara nakna kvinnor utan även ett uppslag varje vecka med skämtteckningar. Annars var det mest fackföreningstidningar, dags- och skämttidningar samt serietidningar jag sålde till. Här en helsida i Knasen:

Tecknade serier

En av de första serier jag gjorde var skämtserien ”Morfar och mormor”. Den publicerades i Serietidningen. Jag kommer inte ihåg om jag fick ut den i några andra tidningar också.

När jag började göra skämtteckningar startade jag och en kompis, Janne Wilhelmsson, ett handelsbolag. Han ritade också skämtteckningar och serier. Vi jobbade var och en för sig till att börja med men hyrde en lokal där vi tecknade. Jag gick på Konstfack och han jobbade som busschaufför på helgerna.

Vårt första gemensamma jobb blev Mystiska 2:an i tidningen Gnistan. Jag kände Rolf Gohs som hade gjort Mystiska 2:an i flera år. Gnistan ville att han skulle göra serien åt dem, men han hade inte tid. Rolf jobbade med att göra ett seriealbum. Jag förslog att Janne och jag skulle göra en version av Mystiska 2:an till Gnistan. Rolf tyckte det var okej. Jag skrev manus och Janne och jag gjorde några provsidor i Rolf Gohs stil. Gnistan och Rolf gav klartecken och serien publicerades i tidningen.

När första äventyret ”Den magiska jujun” hade publicerats skrev jag ett nytt. Det hette ”Radiopiraterna”. Janne hade fått jobb på Rikskonserter och hade inte tid att hjälpa till med tecknandet så jag fortsatte ensam. Men handelsbolaget, Ekeberg och Wilhelmsson, hade vi fortfarande kvar så båda våra namn stod som upphovsmän.

Under 70-talet jobbade jag som kolloledare på somrarna. Jag använde kollomiljön för att göra en äventyrsserie som hette Pysen och Smulan. Den lyckades jag aldrig få någon intresserad av att publicera. Så jag gjorde aldrig serien klar.

1975 fick jag i uppdrag av Bulls Presstjänst att teckna Ingemar Stenmarks slalomskola. Texterna skrevs av två killar på Svenska skidförbundet. Jag kunde inget om utförsåkning, men de visade mig super 8-filmer så jag kunde förstå vad jag skulle rita. Serien publicerades i dags- och veckotidningar i stora delar av världen. Den kom även ut som bok.

Nästa teckningsuppdrag till Bulls Presstjänst var en instruktionsserie om bilkörning med Björn Waldegård. Han hade blivit världsmästare i rally och han skrev texterna. Motor med Waldegård publicerades även den i många länder runt om i världen.

Peter Himmelstrand ringde mig. Han ville att jag skulle göra teckningarna till en serie om Abba som han skulle skriva. Serien skulle publiceras i Expressen där Peter jobbade. Jag var tveksam eftersom Bulls Presstjänst skulle försöka sälja min serie Teddy till dagstidningar. Men jag tackade ja till jobbet och började teckna ”Abba story”. En serietidningssida skulle publiceras om dagen i 21 dagar. När första publicering närmade sig gjorde Expressen reklam för serien med en halvsida. Kul, tyckte jag. Men lite nervöst eftersom jag bara hade ett par sidor helt färdiga. Ännu mer nervöst blev det när Expressen puffade för ”Abba story” med en helsida. Och riktigt kallsvettig blev jag när DN körde en helsidesannons för serien.

När serien skulle starta hade jag bara hunnit göra fem avsnitt klara. Men jag fick avbryta tecknandet och åka ut till Peters villa där vi intervjuades av Expressen.

I mars 1979 hade Nationalmuseum en serieutställning. Några av mina originalteckningar fanns med på utställningen, bland annat första sidan av ”Abba story” som gått i Expressen. Den köpte museet av mig och den finns numera i Moderna museets samlingar.
Under utställningen fick jag ett diplom av Svenska serieakademin för att jag textat pratbubblor till serier. Diplomet står numera på en bokhylla i mitt vardagsrum. Jag jobbade mest med att texta seriealbum till serieförlaget Carlsen, men även serietidningar ibland.

”Teddy” var en söndagsserie som jag gjorde åt Bulls Presstjänst för att de skulle sälja den till tidningar. Första äventyret utspelade sig på Sri Lanka, där jag varit på semester många gånger. När jag jobbade med ”Abba story” fick jag besked av Bulls att de sålt ”Teddy” till tidningar i Sverige, Danmark och Finland. Första äventyret var klart, men för att inte komma i tidsnöd när serien skulle fortsätta tog jag hjälp med manus av en gammal kompis från tiden på konstskola. Efter Sri Lanka besökte huvudpersonen Teddy Grönland, Skottland och Grekland.

Teddy i svensk tidning. Egen färgläggning.
Teddy i finsk tidning. Färgläggning gjord av tidningen.

Förutom att teckna serier gjorde jag också omslag till Stålmannen och textade pratbubblor till en stor mängd seriealbum. Jag jobbade även med teckningsjobb till läromedelsförlag och informativa teckningar till tidskriften Forskning och Framsteg.

Omslag till Stålmannen. Textade pratbubblor i bland annat Smurferna, Spirou och Tintin. Underst ett uppslag till Svenska för sexan.

”Trollskogen” var ett försök att göra ett seriealbum. Men jag lyckades inte få något förlag intresserat av att ge ut serien, så det rann ut i sanden. Synd, för när jag nu 45 år senare tittar på de sidor jag gjorde och det manus jag skrev tycker jag att serien var bra.

1983 började jag rida. Så naturligtvis skrev och tecknade jag en informativ serie till tidningen Min häst.

Min sista publicerade serie som frilanstecknare hette ”Bombi Britt”. Idén kom från författaren Lasse Strömstedt och FIB/Kulturfront ville att jag skulle teckna den. Lasse skulle skriva manus, men det drog ut på tiden så jag skrev manuset själv.

Efter tio år som frilanstecknare började jag jobba som sommarvikarie på Expressen. Där blev jag kvar i 25 år.

Rolf Gohs

Den 23 augusti 2020 dog serietecknaren Rolf Gohs. Han blev 86 år. Jag träffade honom första gången i början av 70-talet. Vi skulle göra ett grupparbete på teckningslärarinstitutet och jag bestämde mig för att intervjua Rolf eftersom jag tyckte väldigt mycket om hans serie Mystiska 2:an. Rolf hade en ateljé i Gamla stan och där tog han emot mig. Han visade mig hur han jobbade och berättade om sitt serieskapande. Mitt och de andra elevernas bidrag till grupparbetet blev ett tryckt häfte. Tyvärr kan jag inte hitta det häftet nu, men fotona som du ser här är från det tillfället.

Rolf och jag fortsatte att träffas. Vi brukade ofta ta en fika i Gamla stan och diskutera egna och andras serier. Jag tecknade också en version av Mystiska 2:an till tidningen Gnistan. Dessutom textade jag pratbubblorna till ett av hans album. När jag skulle börja göra omslag till Stålmannen fick jag goda råd av Rolf.

2017 gavs boken ”Rolf Gohs: ett tecknarliv” ut. I den kan du läsa allt om Rolfs 60 år som serietecknare. Den finns att köpa hos bland annat Adlibris och Bokus.

Expressen

1985 började jag jobba som sommarvikarie på Expressens tecknarredaktion. Jag blev kvar på Expressen i 25 år, de första tio åren som tecknare. Tyvärr har jag inte mycket bevarat från den tiden. De teckningar jag gjorde för hand försvann med rörpost ner till reproavdelningen och gick sedan till något arkiv. De jag gjorde på dator sparade jag vid något tillfälle på dvd eller en extern hårddisk. Men jag kan inte hitta dem.

Jag har sökt på Kungliga biblioteket på internet. Sökte på mitt namn och Expressen 1985-1995. Jag fick upp 645 sidor där jag gjort diagram, kartor, grafik, teckningar och fotomontage. Men det går tyvärr inte att se vad jag gjort. Upphovsrättsskyddat och får inte visas på kb.se.

Här är i alla fall några av de teckningar jag gjorde. Några fler kommer senare.

Två teckningar om fotboll. Inför VM-kvalet mot Frankrike 1993 och efter lottningen inför VM 1974. Den senare hade jag förberett före lottningen och kunde färdigställa bara några minuter efter att lottningen var klar.

Jag gjorde mycket informationsgrafik och många diagram när jag jobbade som tecknare på Expressen 1985-1995.

Ett uppslag om barnvänliga platser att besöka i de nordiska länderna. Nästa gång ska jag berätta om när Göran Persson ville köpa en originalteckning av mig.

Ledarskribenten Eric Erfors ville att vi skulle göra ledarsidan till en seriesida. Han skrev manus och jag tecknade. Efter publicering blev Eric uppringd av Göran Persson som ville köpa originalet till seriesidan. Det gick inte eftersom den var gjord i min dator. Han fick nöja sig med en signerad utskrift på fotopapper.

1995 hade jag arbetat som tecknare i 20 år. Det var dags att göra något nytt. Jag sökte ett internt jobb som IT-reporter på Expressen. Och fick det. Först 25 år senare gjorde jag en teckning igen. Mer om det kan du läsa på torsdag under Författare

%d bloggare gillar detta: