Internet 1996

1996 hade webbläsarna kommit och internet blivit tillgängligt även för andra än nördar. Jag jobbade som IT-reporter på Expressen och skrev artiklar och krönikor. Här kommer jag att lägga ut en del av de krönikor jag sparat.

1996 skrev jag om web-tv på internet. Jag var inte imponerad, men trodde att tekniken skulle utvecklas och bli mer avancerad i framtiden. Den andra krönikan handlar om bluffvirus och verkliga virus.

Två IT-krönikor från 1996 som handlar om kor och höns kan du nu läsa här nedan.

”En intressant utveckling är Internet-sidor som anpassar sig efter användaren”, skrev jag 1996. Det var inte vanligt då. Den andra IT-krönikan från 1996 som jag lagt ut i dag handlar om julen. Den börjar och slutar med Disney.

1996 var internet fortfarande något nytt för många riksdagsledamöter. Jag mejlade alla 349 och frågade om de läser e-post och svarar på den. Efter en vecka hade 123 svarat och jag redovisade en del av svaren i en krönika. Den andra krönikan du kan läsa i dag handlar om sportgrodor och felsägningar.

Nu har jag lagt ut ytterligare två IT-krönikor. Den ena handlar om webb-tv. Jodå, redan 1996 experimenterade man med att få ut rörliga bilder på internet. Det blev små, korta och gryniga videofilmer. Den andra krönikan handlade om böcker om internet för kvinnor.

Två krönikor från 1996. Den första handlade om att man får hela tre megabytes utrymme om man skapar en egen hemsida hos Tele 2. I den andra krönikan tipsade jag bland annat om CIA:s faktasajt om världens alla länder. Den sajten finns fortfarande kvar på den här adressen https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ja.html

Två krönikor som handlar om alla som vill censurera internet och om skrönor som dyker upp på nätet.

Två gamla IT-krönikor från 1996 som handlar om två vitt skilda ting: Inbördeskriget i Sri Lanka och Tarzan.

Nu har jag hittat den första IT-krönikan jag skrev. Den handlade om nytta och nöje med internet. I den andra krönikan berättade jag hur man gjorde egna webbsidor med hjälp av HTML-kod. Jag saknar den tiden när livet och internet var enkelt, inte så inrutat och mallat som nu.

En krönika om motorcyklar, en om sökmotorer och en artikel om äventyraren Nick, som åker jorden runt och sätter världsrekord. Asokananda är en mc-buren buddist som åker runt på motorcykel i Indien och predikar. Fem ungdomar utforskar regnskogen i Amazonas. Alla rapporterar på internet.

Jag träffade Nick Sanders på Norr Mälarstrand och intervjuade honom.

1996 blev internet årets julklapp och jag fick i uppdrag att ringa runt bland kändisar för att höra om de hade skaffat internetuppkoppling.

Två krönikor. Den första handlar om att lära sig engelska på internet. Gratis till att börja med. 1996 var det svårt att kunna tjäna pengar på nätet. I Sverige var det nog bara FIB-Aktuellt som lyckades. Den andra krönikan handlar om när Carl Bildt upptäckte e-post.

Här är två krönikor som handlar om gratisböcker på internet och om MUD-spel.

%d bloggare gillar detta: